вторник, май 18, 2010

Мечка уби човек

Паника в с. Кутела: Мечката изяде Кольо, сега е наш ред
http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_483301_5.jpg

Мечка уби 65-годишен мъж в смолянското село Кутела вчера следобед.
Никола Ашиков отишъл да сече дърва в гора до селото, когато бил нападнат. Две жени чули виковете на агонизиращия мъж, но се уплашили да се приближат.
Малко след това Ашиков е открит от съселяни с раздрана глава и множество рани по тялото и крайниците. Според полицията и Регионалната дирекция по горите човекът е убит от мечка.
"Тия мечки вече вкусиха човешко, ще нападат всеки, който им се изпречи на пътя. Поне 20 бродят в гората, страх ни е", казват в смолянското село Кутела.

http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_484157_5.jpg
Здравко Шиков, чичо на Кольо Шиков, показва мястото, където го е намерил обезобразен

65-годишният Никола Шиков беше помлян и умъртвен в гориста местност на около 500 метра от селото над пътя за село Славейно.

http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_484158_5.jpg

"Скалпа му го няма, хрускала е кости от главата му, имаше голяма дупка между очите. Целият беше в кръв, натрошен и с разрези по тялото от ноктите на мечката. Това е направила с племенника ми стръвницата", разказва пребледнял 70-годишният Здравко Шиков, чичо на убития.

Шиков е намерен с потрошен череп, част от който изяден, два счупени крака, скършена лява ръка и множество рани по тялото.
Глътнал си е езика

Между слепоочията имало дупка, ушите и носът му почти липсвали. Звярът го влачил около 50 метра към дере, където искал да го зарови и в следващите дни да го изяде.

Шиков тъкмо се нахранил на обяд вкъщи и поел към частната си гора, за да разчисти дребните храсти.

Инцидентът станал близо до леговището на мечката. Тя се спотайвала и нападнала из засада приближаващия човек. Виковете на агонизиращия мъж били чути първо от Лиляна Кринтева.

Отначало тя си помислила, че на Кольо му е прилошало. Дори като тръгнала към него, наляла вода в едната си обувка, за да му даде да пие и да се свести. По-късно дошла и братовчедката й Минка.

Жените били сащисани от кървавите следи и разораната от борбата между Шиков и мечката горичка. Намерили очилата му и забитата с острието в земята брадва - останала така вероятно при неуспешен опит да удари. По-късно открили шапката на Кольо и тялото.

"Беше ужасно обезобразен, а мечката бе изчезнала от виковете ни", обяснява треперещата Минка Кринтева.

Шиков бил здрав мъж, висок около 180 см и към 80 килограма. Пенсионер е, но доста сръчен и силен, казват съселяните му. Цял живот работел като уредник на хижа "Преспа" в местността Хайдушки поляни, познават го много хора от цяла България.

"Имало е битка между двамата, но мечката била с малко, затова е станала много агресивна. Около 150-килограмова е, на 4-5 години, лапите й бяха 13 см", казва Росен Димитров, групов отговорник на местната ловна дружинка.

Стръвницата е смеска между кафява и карпатска, убедени са в Кутела. В края на 80-те години били докарани 25 мечки от Румъния в резервата "Кормисош", който е на 2-3 км от селото по права линия. По-късно, за да не ги хранят, ги пуснали в гората. "Тукашните мечки се омешаха с румънските и полученият мелез е агресивен. Кафявата, характерна за този район, достига над 300 кг, а тази е наполовина по-малка и е много зла, обича и месо", обяснява Димитров.

Според него съселянинът му Шиков е първа жертва на нападение от мечка през последните 30 години в страната.

"Почти при всеки ловен излет в гората около селото през последната година сме срещали мечки, много са, може би вече са станали над 20", вметва Емил Атанасов, също авджия.

Май няма жител на Кутела, който да не е виждал мечки. "Карах рейса и една се туткаше до асфалта. Спрях и всички пътници я огледаха, дори не се стресна - пое бавно-бавно към гората", разказва 67-годишният Митко Маневски.

Миналата година мечки са потрошили няколко кошера в Кутела, изяли и една коза. Най-фрапантото нападение било на шиле, собственост на Ана Моллова. Произшествието станало до къщата й.

Преди дни кметът на селото Емил Стоянов и горският отишли да мерят парцелите от поземления фонд във връзка с директните плащания от Европейския съюз и се натъкнали на звяр само на метър от тях.

“Отървахме се с викове, а и бяхме с кола”, признава управникът. Според него след смъртта на Никола Шиков животът в планинското селце няма да е същият. Повечето от общо 395-те жители са безработни, препитават се от гъби и билки. Сега щяло да ги е страх да ходят из горите.

По инициатива на ловците се събира подписка до МОСВ, с която настояват да се разреши отстрелът на стръвницата. "И без разрешение ще я гръмнем, но държавата е безмилостна. Мъж от село Стърница беше осъден на 32 000 лв. глоба, че убил мечка при самоотбрана.

Интересно сега колко ще трябва да платят за човек, станал жертва на нападение", питат съселяните на Шиков.

"Преди две години в района на Кутела сложиха нашийник с GPS на първата мечка в Родопите. Тя обаче изчезнала през зимата и имало подозрение, че е отстреляна. Обвиниха ни, че ние, ловците, сме я гръмнали. Мечката обаче се появи напролет и прекратиха делото срещу неизвестен извършител", гневи се авджията Росен Бойчев.

"Потресена съм. Корави хора ми казаха, че по-ужасна гледка на обезобразен човек не са виждали през живота си. Мечките са гладни, никой не ги храни - нито еколози, нито МОСВ, нито горските стопанства. Няма какво да ядат и затова нападат ", каза кметицата на Смолян Дора Янкова.

"Не бива хората да стават храна за мечките. Нужен е баланс и мяра, а не страх. Ако трябва, държавата да възстанови резерватите в предишната им форма и там да се отглеждат мечките. Или да се купят за всички GPS-и, за да се следят къде какво правят", добави Янкова.

По последна таксация мечките в Смолянско са 224 - една четвърт от всички в България. Популацията вече е толкова голяма, че конфликтите и срещите с тях са неизбежни.

Само при неоспорими данни, че мечката е стръвница, МОСВ разрешава отстрел. Има много строги изисквания и продължителни процедури. През това време звярът може да напада още и още, коментираха от местното горско стопанство.

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ
Ако е с малки - ще ги вкарат в зоопарка

Екоминистърът Нона Караджова даде вчера разрешение да бъде застреляна мечката, която нападна и уби Никола Шиков само на 500 метра от селото му Кутела. За последните 30 години това е първото нападение на мечка върху човек, което завършва със смъртта му, съобщи Караджова вчера. Няколко стотици мечки живеят в планините на България, но техният действителен брой не е известен.

Ако се окаже, че мечката има малки, цялото семейство ще бъде хванато и преместено в зоологическата градина, каза министърът. В случай че залавянето на възрастната мечка се окаже невъзможно, тогава ловците ще могат да я застрелят.

За последните три години е имало 30 разрешени отстрела на мечки. От началото на 2010 г. министърката е разрешила още 3, при които са убити две от животните.

Екоминистерството ще окаже и помощ на семейството на загиналия, каза още Караджова.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=483300
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=484155
Follow us on Twitter
Follow us on Twitter
Follow us on Twitter

0 коментара:

Публикуване на коментар