понеделник, март 15, 2010

Най-странните къщи в света


Въртящата се къща
Австралия

Намира се върху платформа, която може да се завърти на 360 градуса за време между 30 минути и два часа, зависи каква програма ще й зададете.
Строежът не е скъп, семейството управлява къщата с дистанционно и казва, че е забавно, когато се събудиш сутрин да не знаеш каква е гледката от прозорците ти.
Замък под земята
Канзас

През 1983 г. Ед Педин е закупил неизползвана яма за ракети. Отнело му около десет години да я ремонтира и да я превърне в дом. Сред най-големите предизвикателства било изпомпването на около 2.5 метра дъждовна вода, която се била събрала вътре.
Не са много собствениците на имоти, които могат да се похвалят, че домът им някога е бил хранилище за атомно оръжие. Това, което някога е било контролна зала днес е удобна всекидневна.
Автобуси Маратон

Тези автобуси са изключително луксозни. Цената им е около 2.2 милиона долара, макар че някои използвани модели могат да се купят за 200 000 долара. Ако искате автобус по поръчка, това ще отнеме 180 дни.
Всеки един има 5 телевизора и модерна кухня. По заявка вътре може да има барбекю, електрическа камина, втора баня, гараж за малка кола. Единственият им проблем е, че харчат много гориво.
Плъзгащата се къща
Сафолк, Англия

20-тонната външна обвивка на къщата може да се вдигне за 6 минути. Отдолу има още една обвивка, предимно от стъкло. Това е удобен начин за аклиматизация на къщата в различните сезони.
Гъбата
Синсинати

Построена е от професор архитект с помощта на негови студенти между 1992 и 2006 г.
Замък от балони
Теул, Франция

Дизайнерът Анти Ловаг дълго се бунтувал срещу конвенционалните структури и този замък е символ на неговото негодувание към тях. В дизайна няма никакви прави линии. Вътре Ловаг разположил елементи, традиционно слагани отвън, като палми и водопади. Наподобява къщата на анимационните герои „Барбароните". Министерството на културата я обяви за Паметник на културата, въпреки че тя няма и 50 години.
Къща-бутилка
Полуостров Морнингтън, Австралия

Тази къща на плажа получи награда за Къща на годината на Фестивала на световната архитектура през 2009 г. Представлява сложна геометрична фигура, като проектирането й никак не било лесно.
Наклонената къща в Уиндзор
Уиндзор, Англия

Построена е през 1592 г., но станала популярна след 1718, когато била ремонтирана с неподходящ вид зелен дъб и се килнала. Освен външния си вид, тя е известна и с това, че е имала таен подземен коридор до замъка Уиндзор. По-късно този коридор бил запушен. През годините къщата е била ползвана повече за търговски дейности, отколкото за живеене. Била е бижутерия, пивоварна, а днес е ресторант.
Къща в скалистите планини
Колорадо

Построена е от известна природозащитничка. Благодарение на соларните панели, необходимата електроенергия на жилищната част на сградата струва 5 долара на месец. Къщата има парник, където растат 30 бананови дръвчета, както и гуава, ананаси и други тропически плодове, които не се отглеждат край Скалистите планини.
Дом върху езеро
Удайпур, Индия

Построен е в далечната 1746 г. Днес е суперлуксозен хотел. Разположен е на 4-акров остров в езеро Пичола. Стените са от мрамор, който не се вписва много в околната среда, но това е още една от странностите на сградата.
Къща хамелеон
Нортпорт, Мичиган

Къщата е построена за осем седмици, благодарение на полуготови материали. Намира се на хълм и гледа към овощна градина.
Отвън е покрита с акрилен материал, който може да променя цвета си на различна светлина. Тъй като е разположена на хълм, входът води директно към третия етаж и трябва да слезете по стълби към 1-и и 2-ри.
Сферата
Британска Колумбия

Построена е от семейство архитекти. Те имат два модела, единият е с диаметър 2.7 метра , а другият 3.15 метра. Една сфера тежи около 550 кг и се „инсталира" от екип от трима души. Няма проблем да се пренася и електрифицира, има си канализация. При силен вятър леко се люлее.
Къща 222
Пемброкшир, Уелс

Къщата е заровена в земята, на територията на Национален парк.
Разположението й вътре в земята е добра изолация, като я защитава от студа и вятъра, намалявайки разхода за отопление.
Наутилус
Мексико Сити

Архитектът Хавиер Сенсониан практикува биоархитектура, тоест проектира къщи, във формата на живи същества. Наутилус наподобява мида, а вътре в нея растат дървета и други растения.
Монтесило
Удланд, Юта

Къщата представлява две ремонтирани силажни ями и е носител на архитектурна награда за ваканционно жилище.
Стоманената къща
Текас

Повечето къщи се строят, като се издигат основите и след това останалото. Тази е започнат като скулптура, а постепенно станало ясно, че ще може да приютява и хора. Тежи около 110 тона.
Мистериозната къща
Сан Хосе, Калифорния

Строежът започнал през 1884 и продължил до 1992 г. Имотът някога се простирал на 40 акра, но днес заема само 4. Има 40 стаи, три асансьора, 47 камини, 17 комина, 467 врати. По начало е имала седем етажа, но през 1906 г, земетресение свлича три от тях. Днес тя е туристическа забележителност.
Къщата листо
Бразилия

Покривът й е във формата на голямо цвете с шест листчета, всяко от които покрива определен сектор от зданието. През цялата къща преминава басейн, който излиза от къщата под формата на езеро в задния двор.
В къщата няма нито един коридор.

Follow us on Twitter
Follow us on Twitter
Follow us on Twitter

0 коментара:

Публикуване на коментар