вторник, март 16, 2010

Най-богатите жени в света

Най-богатата жена в света

Кристи Уолтън и семейство - 22.5 млрд. долара
Източник: Walmart, САЩ

За последните 12 месеца цената на акциите се е покачила със 7%, а богатството на членовете на семейството се увеличи с общо 13 млрд. долара.
Walmart е основана от Сам Уолтън, бивш продавач в J. C. Penny. Днес веригата има продажби от 405 млрд. долара на година, 2 млн. служители и над 8 400 магазина в целия свят. Кристи е най-богатата в семейството, благодарение на това, че покойният й мъж навремето се е сетил да инвестира в компанията за алтернативна енергия FisrtSolar, чиито акции са поскъпнали с 350% от публичното предлагане през 2006.
Алис Уолтън - 20.6 млрд. долара
Източник: Walmart, САЩ

Тя е втората дама в семейство Уолтън. Живее в Арканзас.
Лилиан Бетенкур - 20 млрд. долара
Източник: L'Oreal, Франция

Миналата година компанията, основана от баща й, стана на 100 години. Тя не си говори с дъщеря си Франсоаз, която поиска съдът да назначи опекун над майка й. Дъщерята твърди, че майка и е дала пари и подаръци на обща стойност 1.4 млрд. долара на известен художник, който се възползва от нея.
Биргит Ройзинг и семейство - 13 млрд. долара
Източник: Tetra Laval, Швеция

След смъртта на съпруга й Гад Ройзинг, тя и трите и деца наследяват компания за пакетиране . Продажбите на компанията са 15.3 млрд. долара годишно. Компанията е основана през 1944 и прави революция в пакетирането на сокове и други течни продукти, като въвежда картонените опаковки. И трите й деца са в борда на директорите. Биргит живее в Швейцария.
Савитри Хиндал - 12.2 млрд. долара
Източник: O.P. Jindal Group, Индия

Тя е вдовицата на Ом Пракаш, който почина в катастрофа с хеликоптер през 2005 г. Той е основател на алуминиевия конгломерат . Днес компанията се ръководи от четиримата им синове.
Абигейл Джонсън - 11.5 млрд. долара
Източник: Fidelity, САЩ

Тя и баща й контролират най-големия взаимен фонд в САЩ - Fidelity Investments. Семейството притежава 49% от компанията, но не е ясно кой какви индивидуални дялове има. Абигейл ръководи отдел човешки ресурси.
Сузане Клатен - 11.1 млрд. долара
Източник: BMW, Германия

Сузане е икономист по образование. Тя наследи солиден дял в BMW и Altana. От февруари е собственик на 95% от акциите на Atlana и възнамерява да отправи оферта за останалите 5% и да делистне фирмата. Притежава дялове и в три други компании. Миналата година около нея се шумя много по повод това, че беше изнудвана от бившия си любовник за милиони долари. В момента той е в затвора.
Айрис Фонтбона и семейство - 11 млрд. долара
Източник: мед, Чили

Тя е втората съпруга и вдовица на милиардера Андронико Лукшич, който почина от рак през 2005. Семейството контролира Antofagasta - една от най-големите мини за добив на мед в света. Държи дялове и в няколко други компании.
Жаклин Марс - 11 млрд. долара
Източник: захарни изделия, САЩ

Семейната компания произвежда известните десерти Mars, Snickers, M&Ms, както и храната за животни Pedigree. След като миналата година придобиха компанията Wrigley за 23 млрд. долара те формираха най-голямата компания за дребни стоки в света. Общите им продажби надминават 30 млрд. долара.
Дядо й Франк Марс започнал да прави шоколади в дома си в Такома, Вашингтон през 1911 г. В момента компанията се управлява от трето поколение на семейство Марс.
Ан Кокс Чамбърс - 10 млрд. долара
Източник: кабелна телевизия и медии, САЩ

Тя е дъщеря на основателя на Cox Enterprises Джеймс М. Кокс,. Той завършил гимназия на 17 години и работил като учител и репортер, докато успее да спести 26 000 долара, с които основава Dayton Evening News през 1898 г. По-късно се прехвърлил в политиката. Днес компанията притежава 17 всекидневника, 15 ТВ канала, 86 радио станции, аукционна къща за автомобили, сайтът Autotrader.com. Приходите са на обща стойност 15 млрд. долара, а семейството е увеличило богатството си с 1 млрд. долара миналата година.

http://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=61936
Follow us on Twitter
Follow us on Twitter
Follow us on Twitter

0 коментара:

Публикуване на коментар